Tus Noticias de La Safor

"Oliva fou notícia. Trobes d'hemeroteca(1808-1939)ve a omplir un buït a l'historiografia local

Presentacio Oliva fou noticia de Xavier Canyamas web

"Aquest treball ve a omplir un buit existent en la nostra historiografia local. Una manera molt amena, sense concessions a cap mena d'edulcoració i amb un estil literari no desproveït d'una ironia amb bastant contingut" va dir Vicent Riera Jurista de formació i filòleg de vocació exercint de professor de secundària de l'IES Joan Fuster de Bellreguard que va fer la presentació del treball "Oliva fou notícia. Trobes d'hemeroteca(1808-1939) de Xavier Canyamàs en la seua presentació oficial en la sala d'actes de la Casa Maians davant un centenar de persones.
Riera va afegir que el llenguatge que utilitza l'autor " és ric i vibrant, al mateix temps que pla". En els seus sis capítols es poden trobar una sèrie de successos tristos, alegres, que van des d'anècdotes com aquells xiquets que van aparéixer en premsa amb noms i cognoms per haver robat un poc d'alfals, fins al fill de bona família que després de pagar dues mil pessetes per a aprovar una oposició va ser estafat i es va suïcidar tirant-se a les vies del tren, entre altres casos. "El llibre ens ajuda a entendre, ara que estem en la vida de la intel·ligència artificial, el dia a dia d'aquests olivenses de no fa tants anys" va afegir Vicent Riera.
Xavier Canyamás, que és diplomat en genealogia heràldica i nobiliària i ha centrat el seu treball en l'estudi i divulgació de la història d'Oliva, va agrair a tots els que han fet possible el treball, especialment a la regidoria de cultura de l'Ajuntament d'Oliva, que presideix Ramona Pérez, present en l'acte, i a la Associació Cultural Centelles Riusech amb el seu president Antoni Esteve que va donar pas als ponents de l'acte. Va afegir que l'editorial de Sevilla Ende era el primer treball que publicava en valencià.
Canyamás va reconéixer que el llibre "no estava planificat". Havia començat a treballar un blog d'història en internet, tenia molta informació recopilada "i en un moment donat vaig veure que tenia 800 arxius digitalitzats de diverses col·leccions hemerogràfiques en les quals es parlava d'Oliva . Ho vaig comentar amb el meu amic Vicent i en l'estiu de 2022 vaig començar a redactar el llibre. Entre juliol i agost ho vaig tindre quasi acabat. Perquè la matèria primera la tenia i només havia de cosir-la, veure de quina forma podríem estructurar l'obra perquè fora llegible".
En total va consultar nou arxius amb 75 capçaleres que tenien informació sobre Oliva exceptuant la premsa local. L'autor volia donar a conéixer "Que s'estava informant d'Oliva fora d'Oliva, premsa nacional, butlletins, revistes especialitzades, premsa provincial i comarcal", que és el que recull el llibre.Té sis apartats "Forasters vindrán que de casa ens trauran, Quiné s el cost de la llibertat, El camí vers un Estat modern, Espanya va com carro per pedregar, Mig segle de monarquia caciquil i No llueix el so un dia ennuvolat, a més d'un apèndix documental i les fonts i bibliografia. Cal tindre en compte que l'autor en cada apartat fa una xicoteta introducció històrica al lector per a posar-lo en context del moment en el qual es produeixen les notícies que apareixen en el treball.
TNS
Oliva
Noticies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database