El servei integral del CDR La Safor d'acompanyament i assentament de noves persones pobladores en el món rural, que treballa per evitar el despoblament, fomentar l'emprenedoria rural i abordar els problemes que dificulten la vida als pobles, ha diagnosticat un problema molt greu a la comarca de la Safor: el lloguer en època turística és inaccessible.
Aquest servei ha atés durant l'estiu a més de 15 persones que, a través de la web volveralpueblo.org, s'han interessat per vindre a viure a algun poble de la comarca de la Safor a través de l'opció del lloguer. El lloguer facilita l'assentament de noves persones en el territori, suposa un primer contacte amb la zona, és econòmicament més accessible que una compra i facilita que puguen decidir-se quedar-se ací o provar a viure en un altre lloc que s'adapte millor al que necessiten.
Abans i durant l'estiu també s'han atés persones i famílies de pobles de la comarca que, per diverses raons, necessitaven buscar un lloguer o canviar el que tenien. A moltes d'elles, a més, se'ls suma el factor de risc, és a dir, que es troben en situació de vulnerabilitat o en el llindar de la pobresa, amb pocs ingressos mensuals o amb situacions familiars o de dependència que dificulten encara més el dia a dia.
La falta de lloguers a preus accessibles en els pobles de la comarca es converteix en una de les principals causes que expulsa gent dels pobles i, sovint, obliga a concentrar-les en ciutats, on sol existir un poc més d'oferta degut a què hi ha molta més quantitat. Pot semblar una causa normal, habitual, però les conseqüències són molts greus perquè suposa l'expulsió del veïnat dels seus propis pobles i suposa que noves famílies pobladores no puguen assentar-se ací.
S'han atés famílies i persones en situació de vulnerabilitat de Piles, el Real de Gandia, Potries o Beniarjó, entre d'altres, amb esta situació i algunes han hagut de marxar. La resta segueixen aguantant, algunes d'elles amb situacions límit. Mentrestant, els preus dels lloguers que apareixen disponibles a les planes de les immobiliàries continuen unflats per la temporada estival. Un fet invisible però gravíssim també per a la vida de moltes persones que, potser no estan al límit, però viuen amb l'angoixa de poder perdre el lloguer i de no trobar habitatges accessibles a la comarca.
L'època estival: habitatge només per a turistes
Durant l'època de més auge del turisme massiu a la nostra comarca, els tres mesos que dura l'estiu, i potser el mes d'abans i el de després, ens hem trobat amb este greu problema. La majoria d'ofertes de lloguer estaven enfocades a una finalitat turística, fet que es podia comprovar veient la temporalitat de l'oferta i l'elevat preu del lloguer, en comparació a altres èpoques de l'any.
Preus que serien d'un lloguer mensual, eren els que es marcaven per a lloguers d'un o diversos dies, de caps de setmana, d'una setmana o d'una quinzena. Una oferta que sol ser consumida pel turista, però que és impossible d'assumir per a qualsevol persona local. Qui pagaria un lloguer de 300, 400 o 500 euros per uns dies o una setmana en un pis del seu poble o d'una platja de poble que sol ser fantasma la resta de l'any?
Pràcticament no hi ha hagut lloguer no turístic en els pobles de la nostra comarca. Les opcions per llogar un pis o una casa per a més temps que la temporalitat turística han estat quasi inexistents. L'estiu s'ha acabat, moltes persones amb pisos en propietat ja han tret el jornal per aguantar mig o un any sencer, l'ocupació turística ja s'ha esvaït i ara queden les persones que viuen ací tot l'any, i la majoria d'ofertes de lloguer dels portals immobiliaris i de particulars amb encara els preus pels núvols.
El preu del lloguer en època estival és una causa més de despoblament, que expulsa a persones i famílies vulnerables dels pobles i els obliga a conformar-se amb la primera oferta que troben, que sol ser en ciutats com Gandia o altres ciutats fora de la Safor. Ajudes com la Renda Valenciana d'Inclusió, o d'altres com l'atur, tampoc asseguren l'habitatge, perquè per a molts agents dedicats a la tasca immobiliària no són avals suficients per llogar un pis, o demanen tres mesos seguits de lloguer, impossible per a famílies que sobreviuen amb pocs diners al mes.
La situació de qui habita a la Safor
Les persones locals ateses pel CDR La Safor amb necessitat d'un lloguer i una situació de vulnerabilitat greu o incipient no són, ni de lluny, la totalitat de persones que tenen esta necessitat a la comarca, pel que el diagnòstic pot ser encara més greu del que s'assenyala.
És ben segur que tampoc és el primer any que passa açò, que no existeix oferta de lloguer no turística en els pobles de la comarca, però sí és un dels anys més complicats per a l'economia familiar de la majoria d'habitants de la Safor, d'Espanya i de tota Europa.
La pujada dels preus de tots els productes i materials, de bàsics com l'alimentació o l'energia elèctrica, el gas i la benzina, més l'encariment de molts altres serveis, estan provocant un empobriment progressiu de la població que redueix les opcions per accedir a drets bàsics com l'habitatge, sobretot als pobles, ja que a les ciutats hi ha molta més oferta.
Amb este context englobant la problemàtica exposada, des del CDR La Safor es volen llançar les següents preguntes: com fem per convéncer als propietaris perquè posen l'habitatge a disposició a través del lloguer? Com podem evitar que desaparega l'oferta de lloguer a preus accessibles durant l'època estival?
La regulació dels preus del lloguer podria ser una solució, però no està a les nostres mans, li correspon a l'Estat. Les ajudes a impagaments de lloguer, les bonificacions a qui pose el pis en lloguer o altres mesures ja existents per a propietaris, si estigueren millor treballades per part de l'administració pública, podrien suposar un revulsiu en qüestió d'habitatge a la comarca de la Safor i als llocs on compartisquen esta realitat.
La qüestió és facilitar l'habitabilitat, la qualitat de vida i, sobretot, la disponibilitat d'habitatge als pobles, sovint exposats i afectats per diversos processos de despoblament.
TNS
Gandia
Noticies Institucionals
Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.