Tus Noticias de La Safor

25 Aniversari de l'Associació Cultural Centelles i Riusech d'Oliva

Cartell 25 Aniversari Centelles i Riusech

Oliva acull l'exposició en commemoració del 25 aniversari de la Associació Cultural Centelles i Riusech, que ha sigut molt important per al desenvolupament de totes les actuacions que han tingut lloc per a la recuperació del Palau dels Centelles d'aquesta localitat de la Safor.
La pròpia Associació Cultural Centelles i Riusech i la Regidoria de Museus i Patrimoni Artístic de l'Ajuntament d'Oliva, que encapçala Julio Llorca, presenten l'exposició en commemoració de la seua 25aniversario, que tindrà lloc a les sales del Museu Etnològic d'Oliva.
Aquesta exposició pretén mostrar tota la trajectòria i esforç que s'ha fet per a recuperar la història del municipi i per a protegir el patrimoni local. Es podrà visitar del 21 de novembre fins al 30 de gener, de dimarts a dissabte, de 10.00 h a 13.30 h i de 17.00 h a 20.00 h, i diumenges d'11.00 h a 13.30 h.
L'acte de presentació oficial tindrà lloc diumenge que ve, 21 de novembre, a les 12.00 h en el Museu Etnològic, amb la presència del president de la Associació Cultural Centelles i Riusech, Antoni Esteve, l'alcaldessa de l'Ajuntament d'Oliva, Yolanda Balaguer, el regidor delegat de Museus i Patrimoni Artístic, Julio Llorca, membres de la corporació, membres de l'associació i veïnes i veïns del municipi.
UNA ASSOCIACIÓ QUE HA DINAMITZAT LA CULTURA LOCAL
El 25 de novembre de 1995 es presentava a la Casa de la Cultura d'Oliva, davant un reduït grup de persones vinculades al món cultural local, una nova entitat que sota el nom de Associació Cultural Centelles i Riusech, tenia com a objectius bàsics la recuperació i protecció del patrimoni cultural olivense. Iniciats els tràmits per a la seua legalització, el 31 de gener de 1996 arribava la confirmació definitiva de la legalització dels seus estatuts i el número amb el qual quedava inscrita en el registre d'associacions de la Generalitat Valenciana.
Dies més tard, el 9 de febrer, es feia la seua presentació pública, en un acte celebrat al Centre Olivense al qual va assistir un nombrós públic i on es van recollir la major part de les subscripcions. Actualment es compta amb uns 120 socis.
Des de llavors, l'Associació ha creat la Beca Serafí de Centelles per a proporcionar una ajuda econòmica a aquells investigadors/es que desitgen realitzar una aportació al coneixement de la història local. Fins ara han estat cinc les beques atorgades de les quals l'Ajuntament d'Oliva ha publicat la primera, Els Comtes d'Oliva a Sardenya de Josep Sendra i Va moldre . El CEIC Alfons el Vell la segona: "La guerra i els cavallers. Els Centelles, el Comtat d'Oliva i la defensa del Regne de València "de Juan Francisco Pardo Molero.
La revista Cabdells, és una altra de les aportacions de l'associació per a recollir aquells treballs que per la seua extensió no donen lloc en una publicació i que així i tot resulten de gran interés per a la recuperació de la nostra memòria històrica. S'han publicat deu exemplars.
La Distinció Honorífica, creada per a reconéixer la tasca desenvolupada per una persona o grup de persones o entitat en pro del patrimoni local. Fins hui han sigut concedides 14 distincions. I s'ha reconegut la tasca per la recuperació del patrimoni material i immaterial com per exemple l'arquitectura , el patrimoni religiós, la música, els balls populars, la llengua, i fins i tot, en dues ocasions, ha sigut lliurada a dues famílies que han fet donació a la ciutat de peces importants pertanyents a l'antic palau dels Centelles.
A més, la Associació Cultural Centelles i Riusech, ha organitzat en dues ocasions unes Jornades sobre la història dels Centelles i el comtat d'Oliva( en 1997 i 1999)i en dues ocasions més unes Jornades sobre patrimoni arquitectònic (en 1998 i 2001). Així mateix ha organitzat els actes de l'IV Centenari de l'expulsió dels moriscos (2009). També ha organitzat els actes commemoratius del 250 aniversari del naixement de Gabriel Ciscar i Ciscar, amb diversos actes entre els quals cap destacar Unes Jornades d'Història sobre Gabriel Ciscar i una exposició: Gabriel Ciscar i Ciscar, l'home, el marí, el polític. (2010)
No cal dir la important tasca realitzada per l'Associació en la recuperació del patrimoni cultural vinculat al Palau dels Centelles d'Oliva i a la història de la família. La publicació del llibre El Palau dels Centelles d'Oliva en 1997 i les exposicions del Palau Comtal d'Oliva celebrades a Oliva i Nova York entre 1999 i 2000 són una bona mostra.
Finalment cal tindre en compte la participació de l'Associació en diferents fòrums de debats sobre el patrimoni cultural. I la seua integració a la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià, una entitat cultural que intenta relacionar les diferents entitats culturals de tot el nostre país i a la vegada crear iniciatives de participació conjunta.
TNS
Oliva
Notícies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database