Tus Noticias de La Safor

L'altra vida de la Posidònia oceànica més enllà de la mar

posidonia 1

Aquesta planta aquàtica oxigena i dona vida al Mar Mediterrani des de la seua formació, fa més de 100.000 anys. Però no té només aquest vessant purificador; al llarg de la història ha tingut nombroses utilitats domèstiques.

A Oliva, saben bé què és la posidònia. Què significa la seua presència a les seues costes i quins beneficis pot aportar. Almenys, el seu regidor de Turisme i Platges, Kino Calafat, ha tractat, en els darrers anys, treballar amb ella, fomentar projectes de sostenibilitat i fer-ne una reutilització després de recollir tones i tones de les platges de la ciutat saforenca.

Alguns d'aquests projectes compten amb la col•laboració d'institucions i empreses d'innovació que aposten, per exemple, per la creació de mobiliari urbà a través del tractament d'aquesta planta.

Amb el suport de tot l'Ajuntament d'Oliva, representat per la vicealcaldessa de la ciutat i regidora de Parcs i Jardins, Ana Morell, el consistori oliver treballa des de fa mesos colze a colze amb la Universitat Politècnica de València i amb l'empresa Saludes Play per tal de convertir aquesta planta aquàtica en mobiliari urbà, a través de diferents tècniques de cocció, fundició, compactació, extrusió i solidificació a través de la refrigeració.

Fins a l'any 1999, la UNESCO no va declarar Patrimoni de la Humanitat la posidònia; en aquell moment ho va fer, concretament, a les praderes del Parc Natural de Ses Salines, entre les illes Pitiüses de Formentera i Eivissa.

Anys més tard, el 2006, un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va descobrir a Formentera una planta de posidònia de vuit quilòmetres de llarg, amb més de 100.000 anys. Un descobriment que la va situar com una de les plantes més longeves de la biosfera.

La posidònia ha estat una planta d'innumerables utilitats des de l'antiguitat fins al dia de hui, gràcies a l'aplicació feta per la població de les zones costaneres del Mediterrani.

Hui en dia s'investiga científicament les seues propietats en universitats de tot el món. I és en aquest punt on ajuntaments com el d'Oliva, i altres de la Marina Baixa, a la Comunitat Valenciana, han estat aprofitant l'oportunitat que ha suposat les grans quantitats d'arribades de fulles de posidònia després dels temporals, a les costes del Mediterrani, dels darrers anys.

Coneguda molts anys com l'alga dels vidriers, aquest nom naix de l'ús de les fulles per embolicar els vidres i ceràmiques que procedien d'Itàlia. La morfologia de les fulles d'aquesta planta aquàtica permetia fer-la servir com embalatge d'elements de comerç molt fràgils.
Un altre ús comú és el que servia per a embolicar el peix fresc, per part dels pescadors, i facilitar el seu trasllat comercial cap a l'interior de la península Ibèrica i de la resta de territoris europeus. Les seues propietats mantenien el menjar en les condicions idònies per a poder consumir-lo amb garanties per a la salut.

També s'ha utilitzat la posidònia com a substitutiu de la palla en zones on no hi ha abundància d'aquest vegetal, com a element de construcció i edificació.

Els arribatges secs de posidònia recollits a les platges de la costa Mediterrània, com la d'Oliva, també han sigut emprats pels mariners com a llenya per escalfar el menjar quan estaven a terra.

En l'actualitat, les tones de fulles de posidònia que s'acumulen a la platja d'Oliva, i d'altres platges pròximes, lluny de ser una acumulació de brutícia, com algunes persones asseguren, és una barrera natural per a frenar la degradació i retirada d'arena de la platja i un efecte amortidor de l'onatge, com a protecció de les dunes i de les zones residencials i urbanes de les ciutats costaneres.

El conveni de col•laboració entre l'empresa Saludes Play, la Universitat Politècnica de València i l'Ajuntament d'Oliva, pretén establir una sèrie d'actuacions per a la creació de mobiliari urbà i senyalització.

En aquest procés de reutilització i reciclatge de materials orgànics i plàstic de consum humà, també s'ha utilitzat la corfa d'arròs i el polímer (plàstic reciclat i provinent del reciclatge que fa la ciutadania i la mateixa empresa). Les diferents fases que segueixen a continuació són la trituració dels materials orgànics i elements plàstics; la seua cocció, que depenen de la mescla dels elements pot arribar a una temperatura entre 185 i 200 graus, i que també varia segons el moment del procés, ja que a l'inici es busca la fundició dels materials perquè queden en una pasta homogènia, i a continuació es puga compactar i donar forma a través de l'extrusió.

Després, aquesta pasta passa per uns motles que baixen la temperatura i milloren les prestacions per tal d'evitar possibles escletxes i augmentar la seua durabilitat i resistència.

Morell ha agraït a l'empresa, i als socis gerents de Saludes Play, Gonzalo Beta-Frigola i José Soriano, la seua predisposició per a fomentar aquests tipus de projectes sostenibles i innovadors que repercutiran en una presa de consciència i de la importància per a la ciutadania d'aquests tipus d'accions conjuntes entre empresa i administració.

Calafat, per la seua banda, ha posat en valor la capacitat creativa de tots els agents implicats en aquest projecte per a donar solució i resposta a una circumstància particular d'Oliva.

Per part de l'empresa, han agraït la confiança de l'Ajuntament d'Oliva, més encara després de la visita dels edils olivers, que presenten una actuació global i transversal a diverses regidories del consistori saforenc.
TNS
Oliva
Noticies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database