Tus Noticias de La Safor

La Generalitat Valenciana distinguirà enguany al poeta de Gandia Josep Piera i a l'esportista d'Oliva Hèctor Cabrera el 9 d'octubre

Josep Piera bona

Homenatge Hector Cabrera parlant FILEminimizer

 

 

 

Distincions 9 d'Octubre de 2021

ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

Equips de vacunació contra la COVID-19

(Representants d'Alacant, València i Castelló)

DISTINCIONS DE LA GENERALITAT

Paco Roca
Historietista. Premi Nacional de Còmic

Josep Piera
Poeta

Radi València
90 aniversari

Mario Alberto Kempes
Mite del València CF

PUV 100 anys [Publicacions Universitat de València]
Editorial pionera de la Comunitat Valenciana

Matilde Asensi
Escritora

César Orquín (a títol pòstum)
Anarquista que va salvar a 300 espanyols en Mauthausen

DISTINCIONS Al MÈRIT CULTURAL

Juli Mira
Actor

Carme Portaceli
Directora Centre Dramàtic Nacional i Teatre Nacional Catalunya

Cristina Durán
Novelista gràfica

Dani Miquel
Cantante

Al Tall
Grup musical

Francisco Martínez López, 'Quico el Guerriller' Resistència antifranquista Divulgador en centres escolars de la memòria democràtica

Emploma 2
Grup de cabaret transgènere (morta enguany l'última component)

DISTINCIONS Al MÈRIT EMPRESARIAL I SOCIAL

Federico Félix
Empresario valencià i actual president de la Fundació proocell

Regina Monsalve
Presidenta del Col·legi d'Enginyeria Tècnica Agrícola de València i Castelló

Consolat de Mar
Empresa d'instruments musicals de Benaguasil

Enercoop
Cooperativa elèctrica de Crevillent des de 1925

DISTINCIONS Al MÈRIT CIENTÍFIC

Dolores Corella
Catedràtica de Medicina de la UV i Premi Rei Jaume I.

Miguel Ángel Sanz Alonso
Hematólogo a l'Hospital La Fe de València

DISTINCIONS D'ACCIONS A favor DE LA IGUALTAT I PER UNA SOCIETAT INCLUSIVA

Associació Nova Opció (dany cerebral)

Moviment Scout Comunitat Valenciana

Sant Joan de Déu (centre d'acolliment a València)

DISTINCIONS Al MÈRIT ESPORTIU

Medalla al Mèrit Esportiu

Cristina Mayo Santamaría
Lola Ochoa Ribes
John Giner Muñoz 'Jan de Murla'

Per medalla en JJOO Tòquio 2020

Óscar Gil Regaño (Futbol) Plata
Pau Francisco Torres (Futbol) Plata
Carlos Soler (Futbol) Plata
Héctor Cabrera (Atletisme) Bronze
Míriam Martínez (Atletisme) Plata
Iván Cano (Atletisme) Plata
Héctor Catalá (Triatló) Plata

Placa al Mèrit Esportiu

Marató de València

DISTINCIÓ LUIS VIVES

Escena Erasmus

EMBAJADOR DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Javier Mariscal

Distincions 9 d'Octubre

Alta Distinció de la Generalitat

Equips de vacunació contra la COVID-19

Reconeixement al personal sanitari que, amb el seu treball incessant durant els últims mesos, ha contribuït a immunitzar a la població valenciana. El Consell considera que la gestió de la vacunació és un èxit de la societat valenciana i dels i les professionals sanitaris i destaca també la tasca duta a terme en els 133 espais habilitats per a la immunització contra la COVID-19 per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en tot el territori valencià.

Distinció de la Generalitat

Paco Roca
València, 1969

Va estudiar a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València. Encara que el seu treball se centra en els còmics, compagina el seu temps amb la il·lustració i les xarrades i tallers. Els seus còmics s'han traduït en una dotzena de països. Entre ells, figuren 'El joc lúgubre (2001)'; 'El Faro' (2004), Premi Diari d'Avisos al millor guió realista; el guardonat 'Arrugues' (2007), Premi Nacional de Còmic 2008, així com 'Els carrers d'arena' (2008), Emotional World Tour; 'Diaris itinerants', juntament amb el també dibuixant Miguel Gallardo; 'L'hivern del dibuixant', (2010), Premi del Saló del Còmic de Barcelona, Premi Madrid Expocómic i Premi Treviso Comic Book Festival; o la trilogia 'Un home en pijama':'Memòries d'un home en pijama' (2011), 'Aventures d'un home en pijama' (2014) i 'Confessions d'un home en pijama' (2017).

Alguns dels seus còmics han sigut portats al cinema, com és el cas de 'Arrugues' (Ignacio Ferreras, 2011), que va obtindre el Goya a la millor pel·lícula d'animació i al millor guió adaptat.

Com a il·lustrador, ha realitzat cartells, portades de llibres, murals i campanyes socials per a tota mena d'esdeveniments, publicacions o clients, especialment organitzacions no governamentals. És seu el mural que està en el recentment tancat Institut Francés de València, una obra que homenatja l'alliberament de París. El mural de Roca forma part de 'Els solcs de l'atzar', la novel·la gràfica en la qual el dibuixant valencià compte la història d'Estimat Granell, un republicà espanyol integrant de la Nou.

Josep Piera
Beniopa, Gandia, 1947

Poeta, narrador i traductor valencià, es va iniciar amb una participació en la compilació col·lectiva 'Carn fresca', de joves poetes valencians. S'integraria en la que es va denominar generació dels 70, i va ser un dels fundadors de la revista literària Cairell. Els seus llibres, tant en vers com en prosa, han sigut guardonats amb premis com, per exemple, l'Ausiàs March de poesia (1972), el Carles Riba de poesia (1979) o el Josep Pla (1981) de prosa, entre altres. Els més recents són el premi Alfons el Magnànim-València de poesia (2013) i el premi Vila de Catarroja Benvingut Oliver de narrativa (2015). Ha cultivat la narració autobiogràfica, inspirada en les experiències dels seus nombrosos viatges pel Mediterrani. Algunes obres seues han sigut traduïdes al castellà, a l'anglés i a l'italià. Entre altres reconeixements, en 1991 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, i en 2010 l'Ajuntament de Gandia li va concedir la distinció de Fill Predilecte de Gandia.

Radie València: 90 anys

Ràdio València és l'emissora més antiga de la Comunitat Valenciana i va tindre a Enrique Valor Benavent com primer director. En la dècada de 1920 fonga la Penya Ràdio València amb l'objectiu d'obtindre la llicència per a inaugurar una emissora professional. El projecte va cobrant importància i s'involucren institucions públiques com les diputacions de València i Alacant, els ajuntaments de les tres capitals, el Govern Civil de València, la Cambra de Comerç, la universitat i institucions culturals com l'Ateneu, Lo Rat Penat, El Micalet i el Patronat de Turisme, entre altres. Després de dificultats per a trobar finançament, Ràdio València inaugura oficialment les seues emissions regulars el 10 de setembre de 1931.

L'emissora entra en la dècada dels seixanta en la Cadena SER, articulada en tota Espanya. Al juny de 1983 retransmet en directe des del Palau de la Generalitat l'acte constitutiu del primer parlament autonòmic valencià. Al gener de 1993 es posa en funcionament la segona freqüència de l'emissora degana: Radie València FM. En els noranta, la Cadena SER aposta per un contingut més informatiu, i té en l'actualitat un protagonisme destacat en l'ecosistema mediàtic.

Mario Alberto Kempes
Bell Ville, l'Argentina, 1954

Mario Alberto Kempes Chiodi, exfutbolista i exentrenador argentí, va començar a jugar al València CF en 1976, amb 22 anys i és considerat, per comentaristes, el millor jugador de la història del valencianisme. Com a davanter va marcar tota una època i va ser un ídol per a diverses generacions. 149 en 246 partits oficials.

La seua capacitat golejadora (149 gols en 246 partits oficials) li va portar a guanyar dos trofeus Pichichi a Espanya. Va ser el primer campió del món mentre defensava la samarreta valencianista i protagonista del primer mundial de la selecció argentina en 1978 amb els seus dos gols en la final davant Holanda. Aqueix mateix any seria considerat com el millor jugador del món en ser simultàniament premiat com el millor futbolista sud-americà del món i com el millor jugador a Europa.

PUV 100 anys

Publicacions de la Universitat de València (PUV) és el segell editorial de la Universitat de València. És l'editorial universitària més important d'Espanya, amb un fons editorial dels més extensos del país, i la 17a editorial espanyola millor valorada en 2018 pel Scholarly Publishers Indicators. Durant el curs 2020-2021 es va commemorar el centenari de l'editorial.

Compta amb una producció que supera els 100 títols cada any en diverses matèries: art, dret, estudis feministes, filosofia, història, medicina, sociologia i política, ciències, economia, filologia, geografia, història de la ciència i documentació, psicologia i ciències de l'educació. En 2020, malgrat la pandèmia, va produir un total de 134 títols en paper, entre produccions pròpies i publicacions de centres i departaments de la Universitat.

Matilde Asensi
Alacant, 1962

Periodista i escriptora amb més de vint milions de lectors i lectores a tot el món, és un referent en novel·la històrica i d'aventures. Va publicar la seua primera novel·la en 1999 als 37 anys ('El saló d'ambre'). Les seues obres han sigut traduïdes a 15 idiomes. En el seu palmarés, figura el Premi Juan Ortiz del Vaixell 1996, categoria contes (Cercle d'Arts i Oficis de Sant Ferran, Cadis); el Premi Felipe Trigo 1997 de Narració Curta per 'Amb vent fresc, Mónica!' (Badajoz); el Premi Protagonistes 2007, categoria literatura; el Premi Isabel Ferrer de la Generalitat Valenciana 2011 i el Premi d'Honor de Novel·la Històrica Ciutat de Saragossa 2011.

Cessar Orquín
València, 1914-l'Argentina, 1988

Reconegut anarquista, va tindre una paper fonamental en la salvació d'espanyols en el camp de Mauthausen, com així ho revela un un llibre publicat a la fi de 2020, dels autors Guillem Llin Llopis i Carles Xavier Senso Vila, en el qual es mostra que entre 300 i 400 presoners republicans van aconseguir sobreviure sota el comandament d'aquest valencià que va exercir com a ajudant de les SS.

En 1936 es va allistar voluntari per a defensar la democràcia. Després de la Guerra Civil, Orquín va seguir l'itinerari habitual dels espanyols que van acabar en Mauthausen: va travessar la frontera cap a França; va ser tancat en els camps de concentració gals; es va incorporar a una de les companyies de treballadors espanyols de l'Exèrcit francés; va ser capturat per les tropes alemanyes, enviat a un recinte per a presoners de guerra i, finalment, fruit de les converses entre el règim franquista i el nazi, deportat al camp de concentració. En uns pocs mesos va aconseguir convéncer a les SS que li permeteren comandar un grup que havia de fer treballs lluny de Mauthausen.

Mèrit cultural

Juli Mira
Alcoi, 1949

Juli Mira Moya és un actor valencià amb una intensa i dilatada trajectòria, tant en cinema com en teatre, televisió i doblatge. Va debutar amb 'La Cassola', grup d'actors alcoians aficionats al teatre, en 1972. En 1978 va realitzar la seua primera incursió al cinema, amb 'La portentosa vida del pare Vicent'. I, des de llavors, ha tingut una presència constant en pel·lícules i sèries de televisió, on ha destacat en papers com el de Blasco Ibáñez en el telefilm 'Cartes de Sorolla' per a la Televisió Valenciana.

També ha participat en pel·lícules com 'Gràcies per la propina' (1996) de Francesc Bellmunt, 'La mar' (1999) d'Agustí Villaronga, 'L'illa de l'holandés' (2000) de Sigfrid Monleón, 'Les veus de la nit' (2002) de Salvador García o 'Ens veiem demà', de Xavier Berraondo. En 2010 va rebre el premi honorífic a la seua trajectòria en el Festival Inquiet de Cinema en Valencià.

Carme Portaceli
València, 1955

Carme Portaceli Roig és directora teatral i professora en l'Institut del Teatre de Barcelona. En 2016 va assumir la direcció del Teatre Espanyol de Madrid, i des de setembre de 2021, ostenta la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya, i és la primera dona a ocupar aquest lloc. És fundadora de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya (AAEE) en 2014, de la qual va ser vicepresidenta, i membre del comité organitzador dels Premis Max. Al llarg de la seua trajectòria com a directora d'escena ha dirigit més de 70 espectacles, sense deixar d'assumir riscos, experimentar i investigar i sense mai acomodar-se a una línia o tendència.

Entre altres guardons, ha rebut el Premi Max al Millor espectacle teatral i a la Millor direcció, en 2017, per 'Només són dons', un muntatge interdisciplinari sobre la memòria històrica que parla de les lluitadores silenciades, de Matilde Landa, Amparo Barayón i Tomasa Cuevas i de les 3000 dones que van ser empresonades, torturades, separades dels seus fills, tirades a les cunetes i menystingudes històricament.

Així mateix, ha rebut el Pemio de les Arts Escèniques de la Generalitat valenciana tant en 2005 per 'Sopa de pollastre amb ordi', com en 2004 per 'Un enemic del poble', i el Premi Max al millor text en llengua catalana per Fairi, en 2007.

Cristina Durán
València, 1970

Cristina Durán és una dibuixant i il·lustradora valenciana, llicenciada per la Facultat de Belles arts de València en l'especialitat de dibuix, dedicada a la il·lustració per a premsa, publicitat i contes infantils.

En 1997 va participar activament en el ressorgiment de l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV), entitat que va presidir entre 2005 i 2009. També ha sigut membre de la Junta Directiva de la Federació d'Associacions d'Il·lustradors Professionals (FADIP) i de la Junta Fundadora de EIF (European IIllustrators Fòrum).

La seua primer novel·la gràfica, 'Una possibilitat entre mil' (Contrasentit, 2009), narra la seua experiència personal al costat del seu marit, Miguel Ángel Giner, com a pares d'una xiqueta amb paràlisi cerebral, obra que ha sigut traduïda a diversos idiomes, i que va tindre continuïtat amb 'La màquina de Efrén' (Contrasentit, 2012).

En 2019 va rebre el Premi Nacional de Còmic per 'El Dia 3', obra realitzada al costat del guionista Miguel Ángel Giner i la periodista Laura Ballester que denuncia la història de l'accident de metre del 3 de juliol de 2006 a València.

Dani Miquel
l'Alcúdia, 1967

Dani Miquel i Antich és un dolçainer, compositor i cantautor valencià. Toca diversos instruments tradicionals, com la viola de roda i la dolçaina, instrument del qual és professor en el conservatori José Iturbi de València.
Ha format part dels grups de folk valencians 'Sonadors de la Guaita' i 'Aljub' i actualment exerceix el seu treball en solitari com 'Cantacançons'. A més, cal destacar la seua important tasca de recuperacio?n de cançons infantils tradicionals valencianes.

Al Tall
Al Tall va ser un conjunt valencià de música tradicional fundat en 1975. El grup va ser reconegut per la seua fecunda trajectòria i per ser pioner en la reinterpretació de la tradició musical i sonora valenciana a l'estil de la 'riproposta italiana', emmarcada en la concepció mediterrània de la música popular.

La història del grup s'estén al llarg de pràcticament trenta-huit anys, amb més de catorze discos editats. La consciència política, la tradició i el component festiu van indissolublement units en la trajectòria del grup, com el reflecteixen els seus temes més populars.

El grup va rebre en 2018 el Premi Vicent Ventura de la Universitat de València, i el 20 d'abril de 2021 va obtindre el Premi 25 d'abril per les llibertats, atorgat anualment per la confederació sindical valenciana de Comissions Obreres.

Francisco Martínez López 'Quico el Guerriller'
Cabanyes Rares, León, 1925
Francisco Martínez López és un dels últims supervivents de la guerrilla antifranquista mobilitzada després de la Guerra Civil, en la qual va participar entre 1947 i 1951. Condemnat a mort pel franquisme, va viure exiliat a França durant vint-i-set anys. Cal destacar el seu treball incansable pel reconeixement i la memòria de la guerrilla, des del Campello, localitat alacantina on resideix.

Ha participat en trobades en instituts, col·legis, universitats i centres cívics, i, als seus 95 anys d'edat, Quico continua actiu, com a defensor de la recuperació de la memòria democràtica.

Emploma 2
Emploma 2 va ser un grup musical 'queer', pioner en el seu temps, inspirat en el Cabaret de la República de Weimar. El grup va estar format per Amadorova Von Sternberg, Greta Guevara, Clara Bowie i Natacha Rampova, activistes i part clau en els primers grups del moviment LGTBI de València durant la transició, que van patir freqüents agressions per la seua condició sexual.

Es va mantindre en actiu des de 1980 fins a 2002, i va realitzar actuacions per tota Espanya i fins i tot a Finlàndia i repúbliques bàltiques. L'última component del grup, Natacha Rampova, va morir el mes de juliol passat.

DISTINCIONS D'ACCIONS A favor DE LA IGUALTAT I PER UNA SOCIETAT INCLUSIVA

Associació Nova Opció
Nova Opció és l'Associació de dany cerebral adquirit de la província de València, entitat sense ànim de lucre fundada en 1995. Amb 221 socis, forma part de la Federació de Dany Cerebral Adquirit de la Comunitat Valenciana (Fevadace), de la Federació espanyola de dany cerebral (Fedace), de la Federació d'Associacions de Discapacitats Físics de la província de València (Cocemfe València) i laAsociación per a la Cura de la Qualitat de Vida.
Entre els seus objectius, destaca la defensa dels drets de les persones afectades per dany cerebral adquirit i dels seus familiars i atenció i suport per a millorar la seua rehabilitació integral mitjançant programes d'informació, orientació, assessorament i de foment de l'autonomia personal.

Moviment Scout Comunitat Valenciana

El Moviment Scout Comunitat Valenciana és una de les entitats juvenils més importants de la Comunitat Valenciana. Actualment està formada per més de 6.500 joves, repartits en més de 70 agrupacions de scouts. Es dedica en l'educació en valors de xiquets i xiquetes i joves a través d'activitats d'oci i temps lliure. Té com a objectiu oferir un temps lliure de qualitat perquè gaudisquen del contacte amb la naturalesa i perquè cresquen com a persones íntegres.

Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu València està format per un equip de 25 professionals, 30 persones voluntàries i tres religiosos que, cada dia, atenen més de 100 persones, que necessiten de noves oportunitats i suport social, per a poder viure de nou de manera autònoma i digna.

Pertany a l'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, una entitat religiosa sense ànim de lucre, present en més de 50 països amb una extensa xarxa de centres sanitaris i socials, que des dels seus orígens acull, acompanya i es compromet amb les persones més desfavorides del món.

L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu compta una trajectòria de més de 125 anys a la ciutat de València. En la seua primera etapa es va centrar en l'atenció sanitària de xiquets malalts a l'Hospital de la Malva-rosa. Des de l'any 1992, l'entitat es dedica a l'atenció de persones sense llar a València. Ho fa a través de Programes d'Atenció Social que s'han anat ampliant en funció de l'anàlisi de les necessitats del col·lectiu, tractant de crear un model d'atenció integral, que afavorisca un procés d'inserció social per a les persones ateses.

DISTINCIONS Al MÈRIT EMPRESARIAL I SOCIAL

Federico Félix
Foios,1944
Federico Félix Real és un empresari de reconegut prestigi en l'àmbit nacional, promotor de Gelats Estiu. La seua trajectòria empresarial comença des de molt jove, en el sector de l'alimentació, amb un magatzem d'ultramarins i botiga de venda al públic; d'ací passa al sector avícola. Va ser màxim responsable de la Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana (Fedacova) i president de la Fundació proocell; vicepresident de Ferrmed i membre de la Junta Directiva de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE). Va ser anteriorment president de l'Associació Nacional de Productors de Pollastres, així com mandatari de l'europea AVEC.

Regina Monsalve

Monsalve és una enginyera agrícola espanyola presidenta del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de València i Castelló (COITAVC).

Es va formar com a enginyera tècnica agrícola per la Universitat Politècnica de València i va obtindre un màster en economia agrícola en el Centre d'Investigació en Gestió d'Empreses (CEGEA), així com un curs d'especialització en economia agrària i política comunitària per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). També es va formar en Ciències Ambientals per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). S'ha especial
TNS
Gandia
Oliva
Noticies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database