Tus Noticias de La Safor

Gandia concedeix el III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària a l'escriptor Jaume Pérez Montaner

 AO 7707 copia

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el regidor delegat del IMAB, Jose Manuel Prieto; i Àlvar Garcia, han presentat aquest matí a la Biblioteca Centra la programació d'activitats que s'ha organitzat des del consistori amb motiu de la Setmana Literària. Del 8 al 24 de novembre s'ha programat presentacions de llibres, conferències, representacions teatrals o projecció de pel·lícules a més de la Gala dels Premis Literaris que tindrà lloc el 22 de novembre al Teatre Serrano, a les 20 hores, on s'atorgaran el LVII Premi Ausiàs March de Poesia, XLI Premi Joanot Martorell de Narrativa i III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària. L'acte finalitzarà amb l'espectacle Teatral Tirant. Les activitats de la Setmana Literària s'iniciaran demà 8 de novembre amb la conferència "Sant Vicent Ferrer, Escriptor de l'any" i finalitzaran el dia 24 amb la XXIII edició de "Homenatge a la paraula" organitzat pel CEIC Alfons el Vell.

Diana Morant ha afirmat que "any rere any, durant el mes de novembre Gandia està de festa, una festa literària" "És la ciutat la que impulsa aquesta celebració perquè és la ciutadania la que acompanya l'Ajuntament per liderar en tot el territori valencià aquest tipus d'iniciatives durant dècades" Sobre els premis literaris, l'alcaldessa ha destacat que són un acord de ciutat que té el màxim consens i el suport de totes les forces polítiques representades al consistori. Durant la seua intervenció, l'alcaldessa ha anunciat que el III Premi Joan Roís de Corella, un premi nascut durant la celebració de la I Capitalitat Cultural Valenciana, serà atorgat a l'escriptor Jaume Pérez Montaner. "Els Premis Literaris són la cita més important dels esdeveniments organitzats i en ells, els nostres clàssics i els guardonats són els protagonistes. Moltes persones i entitats han aconseguit amb el seu treball que els Premis Literaris de Gandia tinguen el prestigi que tenen" "Gandia és un ens literari des de fa més de 500 anys i hem de viure-ho com un fet totalment natural que hem de projectar al futur i a l'exterior amb iniciatives com la Casa dels Escriptors". Per la seua banda, Jose Manuel Prieto va emmarcar la Setmana Literària com "la marca Literària de Gandia, com a capital literària de la Comunitat Valenciana i com una de les capitals literàries d'Espanya" "Per a nosaltres suposa un honor convertir-nos en emblema i referent del millor de la creació literària" "Ací han coincidit els millors literats valencians i aquest relat és el que ha de marcar la política literària de l'IMAB durant tota aquesta legislatura". "Volem ampliar la vocació social de l'IMAB i implicar la ciutadania i als col·lectius perquè participen encara més en totes les activitats que se celebren de manera transversal" i ha explicat que la intenció de govern és projectar els Clàssics a l'exterior.
L'edil responsable de l'IMAB ha avançat que el Dia de la Biblioteca es consolidarà dins de la programació habitual de l'Institut d'Arxius i Biblioteques com una referència que, juntament amb els premis literaris, convertirà Gandia en una ciutat que durant un mes albergarà tota classe d'activitats relacionades amb els llibres i la literatura. Finalment, Àlvar Garcia va agrair que les autoritats municipals "vinguen a aquesta presentació i demostren el seu suport a una política constant que es desenvolupa des de les biblioteques municipals durant dotze hores al dia. Un servei destinat a què tots tinguem accés als llibres i al coneixement". Sobre l'elecció de Sant Vicent Ferrer, Garcia ha explicat que l'Acadèmia Valenciana ho ha decretat com Escriptor de l'Any en 2019. "A més d'un Sant, és un referent, un emblema, una referència nacional i internacional. Possiblement, siga la figura que més unanimitat concita a l'hora de relacionar els valencians amb un passat literari, després dels Clàssics". Pel que fa al nomenament de Jaume Pérez Montaner com a guanyador de la III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària, el director de l'IMAB ha afirmat que amb el seu nomenament "aconseguim afegir un grau més de prestigi, si és possible, als dos que ja teníem".

JAUME PÉREZ MONTANER

Jaume Pérez-Montaner (L'Alfàs del Pi, 1938) és un poeta i assagista valencià.

Llicenciat en Filosofia i Lletres a la Universitat de València, ha estat professor en algunes universitats dels Estats Units i a la mateixa Universitat de València.

Ha escrit diversos reculls de poesia entre els quals destaquen Màscares (1992), Fronteres (1994), L'oblit (1996) i Solatge (2009). L'any 2014 publicà Geografies de l'oblit, una antologia personal que recull tant poemes publicats en llibres anteriors com poemes inèdits i altres reescrits o reconvertits i La casa buida. En opinió del crític literari Francesc Calafat,[2] com a poeta Pérez Montaner és un autor que «ha apostat per la integració de registres, tons i llengües, per les perplexitats del llenguatge, l'obsessió del palimpsest».

Com a assagista ha escrit diversos estudis sobre l'obra de Vicent Andrés i Estellés. Ha traduït autors com Wallace Stevens, Anne Sexton, William Sttaford, Barbara Kingsolver, Edgar Allan Poe o Edoardo Sanguinetti. Ha presidit l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana entre 1999 i 2007.

SETMANA LITERÀRIA DE GANDIA
Del 8 al 24 de novembre de 2019

Divendres 8
19.00 h – Biblioteca Central
SANT VICENT FERRER, ESCRIPTOR DE L'ANY. Conferència a càrrec de Ferran Garcia-Oliver: "Xam, xam, so d'aram. Sant Vicent: el mag de la paraula". Celebrem l'any dedicat a sant Vicent Ferrer, en commemoració del 600 aniversari de la seua mort. Introduïx l'acte: Josep Piera, escriptor i poeta.

Col•labora: Saforíssims SL

Dissabte 9
12.00 h – Mirador dels Borja
X FESTA ESTELLÉS GANDIA. Recital poètic i musical en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés (1924-1993), coincidint amb el 95 aniversari del seu naixement.
Amb l'actuació de: Enrique Vercher al piano, Vicent Bruixola al baix, Àurea Vercher a la veu.

Organitza: Saforíssims SL

Dijous 14
19.00 h – Biblioteca Central
"LISE MEITNER, UNA FÍSICA QUE NUNCA PERDIÓ SU HUMANIDAD". Conferència dins el 2n cicle de Dones sàvies, per a contribuir a la visibilització de les dones en els camps de la ciència i el pensament. A càrrec de Carmen Morant Zacarés, professora titular de la UAM i investigadora de Física Aplicada. Comissària i presentadora del cicle: Rosa Mascarell Dauder.

Organitza: CEIC Alfons el Vell

Divendres 15
19.30 h – Museu Faller
HOMENATGE AL TIRANT LO BLANC. Lectura infantil col•lectiva de fragments del Tirant, a càrrec de les falleres majors, reines i presidents infantils, Cort d'honor i convidats especials.
La Federació de Falles i el Museu Faller de Gandia obsequiaran els participants amb el llibre editat per a l'ocasió: Pintant lo Blanc, una edició adaptada per Pau Plana, amb il•lustracions originals de Diego Mestre.

Organitza: Federació de Falles de Gandia

Dissabte 16
10.00 h – Carrers de Gandia
UN PASSEIG PER LES LLETRES CLÀSSIQUES I CONTEMPORÀNIES. Ruta literària per a tots els públics. Un recorregut a peu, on coneixerem, de manera dinàmica, autors i autores des de l'Edat Mitjana fins als nostres dies, i on comprovarem la relació amb la ciutat i la comarca.
Durada: 2 h 15 min / Punt de trobada: passarel•la del riu Serpis, Parc Ausiàs March.
Places limitades. Inscripció prèvia gratuïta en: Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. / tel: 622 756 864

19.00 h – Palau Ducal
VIII NIT DE CONTES AL PALAU. Selecció i lectura de relats. En aquesta ocasió, Maria Seguí llegirà dos dels seus contes: Cordes vitals i La magdalena de Proust. Lectura de microrelats premiats en el concurs Tirantianes, coordinat per Pepa Savall, a càrrec de Lorena Jordán Marco, Adrián Pardo Guillem, Iasmin Cerdà Iancu, Carles Planes Escrivá, Nerea Pe Caballero, Carles Calafat Ginestar i Adela Ademova Pandzharova, alumnes de l'IES Tirant lo Blanc de Gandia. I actuació del Teatre del Desig, que representarà tres contes de Rafa Gomar, adaptats i dirigits per Santi Gomar: He obert els ulls, Trex i Absència. Presenta i coordina l'acte: Rafa Gomar.

Col•labora: Saforíssims SL

Diumenge 17
19.00 h – Teatre del Raval
ORBITEN. Espectacle poètic a càrrec d'Enric Casasses i Don Simon & Telefunken, per a tots els públics. Una combinació còsmica de poesia i pop electritzant. L'art de la paraula amb soroll i entonació, amb gest i posa, on el paper és tan sols la partitura.

Venda d'entrades: teatreravalgandia.org i taquilla • Preus: 8 € anticipada /10 € taquilla

Organitza: Teatre del Raval Gandia

Dimarts 19
19.30 h – Biblioteca Central
MARIA AURELIA CAPMANY. Tertúlia-presentació de l'àlbum homenatge dedicat a la figura de la novel•lista, assagista i dramaturga barcelonina, que va mantindre una complicitat especial amb la ciutat de Gandia. Amb el crític literari Àlex Broch, l'escriptor Josep Piera i el periodista Agustí Pons, autor de l'obra. Presenta: Àngels Gregori, poeta, gestora cultural i Presidenta del PEN català. Els assistents a l'acte rebran un exemplar del llibre.

Col•labora: PEN català

19.00 i 22.30 h – Teatre Serrano
LES INVISIBLES (França, 2018). Pel•lícula de Cine Pot. VOSE. Dirigida per Louis-Julien Petit. Sinopsi: L'ajuntament anuncia que va a tancar el centre d'acollida per a dones sense residència fixa. Les treballadores tenen tres mesos per rehabilitar aquestes dones. A partir d'ací, tot s'hi val...
Venda d'entrades: taquilla del teatre Serrano. Preus: 4 € normal i 3 € reduïda

Dimecres 20
12.00 h – Teatre Serrano
L'INCREÏBLE ASSASSINAT D'AUSIÀS MARCH. Activitat escolar per a estudiants de secundària.

19.30 h – Biblioteca Central
LA NIT TRANSEÜNT (Lleonard Muntaner Editor, 2019), de Joan Navarro. Presentació del llibre, a càrrec de Teresa Pascual, poeta, i Joan Navarro, l'autor.

Organitza: Saforíssims SL

Dijous 21
19.30 h – Biblioteca Central
L'ESPERIT DEL TEMPS, de Martí Domínguez (Editorial Proa, 2019). Club de lectura i trobada amb l'autor, amb qui es conversarà sobre la seua darrera obra, una novel•la basada en les pràctiques d'un metge austríac al servei del moviment nazi, que reflexiona sobre les foscors més inquietants de la naturalesa humana. Conduïx l'acte: Fran Cadenas, professor d'història.

Divendres 22
20.00 h – Teatre Serrano
Lliurament dels PREMIS LITERARIS CIUTAT DE GANDIA 2019 [Ausiàs March de Poesia, Joanot Martorell de Narrativa i Joan Roís de Corella a la Trajectòria literària]. A continuació: TIRANT, espectacle teatral basat en el clàssic de Joanot Martorell, Tirant lo Blanc.
Venda d'entrades: www.instanticket.es i taquilla del teatre / Preus: 10, 8 i 6 €

Dissabte 23
19.00 h – Casa de Cultura Marqués González de Quirós
VICENT OLASO. Acte homenatge en memòria de l'historiador i escriptor, implicat en la vida cultural i cívica de la Safor en els últims quaranta anys, que ens ha deixat recentment. Amb Ferran Garcia-Oliver, historiador i escriptor, Maria Josep Escrivà, poeta, Jesús Alonso, historiador i arxiver, i Rafa Gomar, president de Saforíssims,. I lectura de poemes, amb acompanyament musical de Telmo Gadea al piano.

Organitza: Saforíssims SL

Diumenge 24
19.00 h – Teatre Serrano
XXIII HOMENATGE A LA PARAULA. Homenatge a Àngels Moreno. Amb espectacle teatral dirigit per Ximo Vidal. Entrada: 5 € (s'hi inclou l'obsequi del llibre editat per a l'ocasió). Venda d'entrades: taquilla del teatre.

Organitza: CEIC Alfons el Vell

Divendres 29 i dissabte 30 de novembre
5a TROBADA DE PROFESSORAT DE VALENCIÀ
"Creativitat escrita. Recursos per a impulsar l'escriptura a l'aula"
Xàtiva. Casa de Cultura.
Informació i programa complet en: www.trobadaprofessorat.org
Contacte: Fundació Bromera / Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. / Tel. 962 459 704
TNS
Gandia
Noticies Institucionals

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2015 TUS NOTICIAS DE LA SAFOR Copyright © 2015 GRUPOTN

Consola de Joomla! Debug

Sesión

Información de Perfil

Uso de Memoria

Registro Database